Materiaal informatie

Wij bij Topdekzeilen hebben al veel verschillende stoffen en materialen gezien die door diverse bedrijven worden gebruikt om dekzeilen van te maken. We hebben hele slechte, lelijke en een paar goede materialen gezien. Maar over het algemeen is de kwaliteit van de stof of materiaal dat gebruikt wordt door internet verkopers om een dekzeil te maken heel slecht.

Een voorbeeld hiervan is het polyester 600D, of het acryl marin materiaal; veel gebruikt, ook nog veel gebruikt in een wat lichtere kleur, en dan staat er vaak bij in de advertentie van de aanbieder “verkleurt niet” of “UV stabilized”. En verder is er op de hele website geen enkele specificatie van het materiaal te vinden. Veel van dit soort stoffen zijn niet geschikt om langdurig aan de UV-straling van de zon bloot te stellen – iets wat natuurlijk wel gebeurt als dektent! Dat de kleur wat lichter of grijs is, doet daar niks aan af, het verouderingsproces gaat door.

Daarom is het belangrijkste wat je moet weten en (bij andere aanbieders dus moet vragen) wat zijn de exacte specificaties van het doek, is het materiaal UV-bestendig (wat is het test resultaat) en is het doek ademend (en zo ja, hoeveel?). Vraag de verkoper om een specificatieblad van het materiaal dat ze gebruiken. Menig verkoper heeft dat niet en heeft eigenlijk geen idee wat de exacte specificaties zijn van het doek, waarschijnlijk omdat hij of zij ze ook maar ergens heeft ingekocht en niet zelf het productieproces heeft overzien. Als ze niet weten waar je het over hebt of waar je naar vraagt, dan kan je je af vragen of je niet beter een dektent kan kopen bij Topdekzeilen. Wij doen alleen maar dekzeilen.

Na jaren van onderzoek en testen in de praktijk zijn wij tot 2 materialen gekomen, Bisonyl en Bluetex.

Bisonyl is een perfect materiaal voor de basis zeiler. Het is oersterk, gaat lang mee, is UV bestendig en heeft geen verzorging nodig buiten het seizoen om. Als Bisonyl vies wordt (bv. vogelpoep) dan kan je het gemakkelijk schoonmaken met een hoge drukspuit! Tevens heeft Bisonyl een aantrekkelijke prijs. Bisonyl ademt niet.

Bluetex is het beste materiaal voor de meer veeleisende zeiler. Het allerbelangrijkste voordeel over Bisonyl is dat het grote ademende eigenschappen heeft. Hierdoor kan waterdamp van onder het dekkleed ontsnappen zonder dat de regen door het dekzeil naar binnen kan. Ook ziet Bluetex er geweldig uit, beter dan Bisonyl omdat het een geweven stof is. Daarmee krijgt het meteen die luxere uitstraling! In de winter raden we aan om Bluetex te behandelen met een impregneerspray zodat je ook het volgend seizoen gemakkelijk de dektent kan schoonmaken en vlekken geen kans krijgen.

Zie hiernaast de verschillende kenmerken van onze materialen samengevat:

Bisonyl

Kleur: dark marine blue

Gewicht: 420 gm / m2

Kleur echtheid (ISO 105-B02:2014): 7/8

UV beschermingsindex (BS EN 13758-A1:2006): >50

Waterdichtheid / Waterkolom (ISO 811-1981): 400 cm

Ademendheid (ISO 9237-1995): 0

 

Ritsen

De dekzeilen en dektenten van Topdekzeilen worden vervaardigd met hoogwaardige materialen, zoals het duurzame Bluetex voor onze dekzeilen en de sterke spiraalritsen van YKK, no.10. Deze rits gebruiken wij ook voor al onze giek- en masthoezen. Waarom spiraalritsen? Simpelweg omdat ze ongeëvenaarde kracht bieden, waardoor je niet hoeft te vrezen voor afbrekende tanden, zoals wel gebeurd bij gebruik van de bloktanden rits. Met een breedte van no. 10 en voorzien van stevige YKK schuivers, garanderen we de beste kwaliteit en betrouwbaarheid.

Voor onze dekzeilen van Bisonyl kiezen we voor de robuuste spiraalritsen van Kroko, breedte no. 10. Deze bieden een goede betrouwbaarheid, maar tegen een iets voordeliger prijs. Natuurlijk zie je deze kostenbesparing terug in de totaalprijs van onze Bisonyl dekzeilen!

Wil je snel controleren of jouw dektent een stevige rits/schuiver heeft? Hier is een handige truc: pak het lipje van de schuiver vast en probeer het licht te buigen. Lukt het? Dan heb je helaas geen stevige rits. Maar met dektenten van Topdekzeilen hoef je je daar geen zorgen over te maken! Onze hoogwaardige materialen en zorgvuldig geselecteerde onderdelen zorgen ervoor dat je dektent altijd stevig blijft, zelfs onder zware omstandigheden op, rond en bij het water.

 

Bluetex

Kleur: navy blue

Gewicht: 375 gm / m2

Kleur echtheid (ISO 105-B02:2014): 8/8

UV beschermingsindex (BS EN 13758-A1:2006): >50

Waterdichtheid / Waterkolom (ISO 811-1981): 100 cm

Ademendheid (ISO 9237-1995): 3

 

Clips en klitteband

Bij Topdekzeilen zorgen we ervoor dat jouw dektent niet alleen goed, maar ook gemakkelijk te bevestigen is, handig voor als het weer is een keer stormt. We gebruiken een slimme combinatie van hoogwaardige snel-clips en klittenband, waardoor het afsluiten en vastzetten van je dekzeil een fluitje van een cent wordt.

Onze snel-clips zijn niet alleen efficiënt, maar ook milieuvriendelijk. Voor maar liefst 95% vervaardigd uit gerecycled materiaal en bestand tegen de krachten van UV-straling, bieden ze een duurzame oplossing voor het sluiten van je dekzeil. Waar traditionele methodes zwaar en tijdrovend konden zijn, maken onze snel-clips het proces snel en eenvoudig. Minder gedoe met zandzakjes of ingewikkelde rijg-lus-systeem; bij Topdekzeilen sluit je jouw dektent in een handomdraai af.

Het klittenband dat we gebruiken voor onze dekzeilen heeft een breedte van 20 mm en een stevige lus-en-haakstructuur, hierdoor biedt het optimale kleefkracht en blijft het zelfs na langdurig gebruik betrouwbaar. Zo ben je altijd verzekerd van een veilige en goed afgesloten dektent, ongeacht de weersomstandigheden.

 

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Of Reset password