Materiaal informatie

Wij bij Topdekzeilen hebben al veel verschillende stoffen en materialen gezien die door diverse bedrijven worden gebruikt om dekzeilen van te maken. We hebben hele slechte, lelijke en een paar goede gezien. Maar over het algemeen is de kwaliteit van de stof of materiaal dat gebruikt wordt om een dekzeil te maken heel slecht.

Een voorbeeld hiervan is het polyester 600D, of het acryl marin materiaal; veel gebruikt, ook nog veel gebruikt in een wat lichtere kleur, en dat staat er vaak bij in de advertentie van de aanbieder “verkleurt niet” of “UV stabilized”. En verder is er op de hele website geen enkele specificatie van het materiaal te vinden. Veel van dit soort stoffen zijn niet geschikt om langdurig aan de UV-straling van de zon bloot te stellen – iets wat natuurlijk wel gebeurt als dektent! Dat de kleur grijs is, doet daar niks aan af, het verouderingsproces gaat door.

Daarom is het belangrijkste wat je moet weten en (bij andere aanbieders dus moet vragen) wat zijn de exacte specificaties van het doek, is het materiaal UV-bestendig (wat is het test resultaat) en is het doek ademend (en zo ja, hoeveel?). Vraag de verkoper om een specificatieblad van het materiaal dat ze gebruiken. Menig verkoper heeft dat niet en heeft eigenlijk geen idee wat de exacte specificaties zijn van het doek, waarschijnlijk omdat hij of zij ze ook maar ergens heeft ingekocht en niet zelf het productieproces heeft overzien. Als ze niet weten waar je het over hebt of waar je naar vraagt, dan kan je je af vragen of je niet beter een dektent kan kopen bij Topdekzeilen. Wij doen alleen maar dekzeilen.

Na jaren van onderzoek en testen in de praktijk zijn wij tot 2 materialen gekomen, Bisonyl en Bluetex.

Bisonyl is een perfect materiaal voor de basis zeiler. Het is oersterk, gaat lang mee, is UV bestendig en heeft geen verzorging nodig buiten het seizoen om. Als Bisonyl vies wordt (bv. vogelpoep) dan kan je het gemakkelijk schoonmaken met een hoge drukspuit! Tevens heeft Bisonyl een aantrekkelijke prijs. Bisonyl ademt niet.

Bluetex is het beste materiaal voor de meer veeleisende zeiler. Het allerbelangrijkste voordeel over Bisonyl is dat het grote ademende eigenschappen heeft. Hierdoor kan waterdamp van onder het dekkleed ontsnappen zonder dat de regen door het dekzeil naar binnen kan. Ook ziet Bluetex er geweldig uit, beter dan Bisonyl omdat het een geweven stof is. Daarmee krijgt het meteen die luxere uitstraling! In de winter raden we aan om Bluetex te behandelen met een impregneerspray zodat je ook het volgend seizoen gemakkelijk de dektent kan schoonmaken en vlekken geen kans krijgen.

Zie hiernaast de verschillende kenmerken van onze materialen samengevat:

Bisonyl

Kleur: dark marine blue

Gewicht: 420 gm / m2

Kleur echtheid (ISO 105-B02:2014): 7/8

UV beschermingsindex (BS EN 13758-A1:2006): >50

Waterdichtheid / Waterkolom (ISO 811-1981): 400 cm

Ademendheid (ISO 9237-1995): 0

 

Bluetex

Kleur: navy blue

Gewicht: 375 gm / m2

Kleur echtheid (ISO 105-B02:2014): 8/8

UV beschermingsindex (BS EN 13758-A1:2006): >50

Waterdichtheid / Waterkolom (ISO 811-1981): 100 cm

Ademendheid (ISO 9237-1995): 3

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Of Reset password